Különc Királylány

Királylány és a cake

Mindig is lenyűgöztek a betű és szám torták. Olyan vidám, dekoratív, különleges sütemények, amiket az ember a saját ízlésére formál. 

A közösségi hálón szembe jött velem egy esemény, melyen ezeknek a tortácskáknak a készítését lehet megtanulni. Miért is ne vágnék bele, gondoltam, ráadásul a Boldogság Cake Madara szervezi, ami máris egy bizalomgerjesztő név, olyan kis játékos, aranyos. Foglaltam hát egy helyet magamnak, előzetesen lehetett kérni betűt, így a választásom egy “E”rika betűre esett. 

A Tenger Cake műhelyében volt a  workshop, ami egy működő cukrászműhely. A Boldogság cake madara, Vera a nevéhez hűen egy tündér csajszi, végtelen türelemmel. Hozzám kell is, hisz nem én vagyok a cukrászok legjobbika. 

Na de kezdjünk is neki. 

A tészta: 

227 g puha vaj

165 g porcukor

2 tojás

1-2 teáskanál vanília aroma/kivonat

0,5 teáskanál sütőpor

0,5 teáskanál só

600 g liszt

esetleg 1 citrom reszelt héja

A liszt kivételével robotgéppel összekeverjük a hozzávalókat, a tojásokat egyesével adagoljuk, majd ha sima állagú lesz, akkor a lisztet hozzáöntjük és kézzel eldolgozzuk. 

Két részre osztjuk a tésztát és két sütőpapír közt vékonyra nyújtjuk, olyan 2-3 milliméteresre.  Ha már szép vékony, akkor egy kicsit hidegre tesszük, mehet a fagyasztóba 10-15 percre. Ez azért kell, hogy a tészta szilárdabb legyen, könnyebben lehessen éles vonalakat vágni belőle. 

Ha kihűlt, akkor a kartonból kivágott betűt, vagy számot kivágjuk a tésztából, sütőlapra helyezzük és halvány világosbarnára sütjük, 190 fokon, kb 10 percig sütjük. Amíg a tészta hűl, kikeverjük a krémet. 

Krém:

250 g mascarpone

250 ml habtejszín

50 g porcukor

1 habfixáló

vanília kivonat/aroma

A hozzávalókat robotgéppel összekeverjük. (A tejszín is mehet bele, nem kell külön felverni.) Amikor a cukor elolvadt és kemény habbá verődött a krém, akkor habzsákba töltjük. 

És itt jön a neheze. Mint később kiderült, nem ez az egyetlen nehézség. A hajszálvékony megsült tésztát óvatosan a tortatálra, vagy tortalapra helyezzük. Sütés közben is történhet baleset, itt is eltört egy N betű, de az áthelyezés is igényel egy kis ügyességet, hogy a kész betű/szám ne törjön apró darabokra. 

Ha balesetmentesen megtörtént az áthelyezés, akkor lehet dekorálni.

A habzsákba töltött krémet szép egyenletesen rápöttyözzük a lapra. Ha kedvünk tartja, akkor lekvárt csepegtethetünk a krémpöttyök közé. Amikor megvagyunk az egész betűvel, akkor óvatosan ráhelyezzük a másik lapot. Itt jön az újabb nehézség, hogy precíz legyen és egyben maradjon és az alsó krémréteget se tegyük tönkre. 

Ha a lap a krémen csücsül, akkor a felső lapot is egyenletesen bepöttyözzük. És már nincs is más dolgunk, mit dekorálni a  tortácskánkat. A dekoráció lehet bármi, amit szeretünk. Csoki, gyümölcs, virág, habcsók, dekorcukrok, pillecukor. 

Ha  nem kapunk ehető virágot, akkor a “normál” virág is megteszi, csak igényel egy kis előkészítést. A virág alsó szirmait lecsípjük, fejét egy percre vízbe mártjuk, szárát cukorból készült ragasztószalaggal betekerjük, csokiba mártjuk és szívószálat húzunk a szárára. 

Vera egy isteni házi pillecukrot hozott, aminek a receptje itt olvasható: 

 

Szóval ha kiéltük a kreativitásunkat a dekorálással, akkor mehet a tortácska egy napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a tészta megpuhuljon. A legjobb az egészben, hogy variálható, nem kell mindig ugyanabban az ízben elkészíteni, a szezonális gyümölcsök beláthatatlan ízvariációt engedélyeznek, de a krémet is variálhatjuk, ízesíthetjük kedvünk szerint. 

És, hogy milyen a süti? Igazából nálunk már az is csoda, hogy kibírtuk azt, hogy ne vágjuk fel idő előtt. Krémesen istenien lágy. 

Ajánlom-e hogy menj workshopra? Igen. Mindenképp. Jó kipróbálni olyat, amit még soha nem csináltál, ráadásul tuti a sikerélmény, mert ha te nem is vagy a legügyesebb, ott van valaki, aki segít neked. És persze mindeközben hátrahagyod a napi gondokat, nincs más, csak te és a süti. Tömény kikapcsolódás, aminek még van egy kis ehető boldogság végeredménye is. 

 

 

 

Nem szponzorált tartalom. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!