Különc Királylány

Megkóstoltam Boldogasszony csipkéjét

2007 augusztus 20-a óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete égisze alatt választják ki Magyarország „születésnapi” tortáját, ami egy évig viseli az Ország Tortája megtisztelő címet. 2012 óta pedig a cukormentes változatban is létezik ország torta, az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal karöltve.
Voltak közönség kedvencek, de voltak olyanok is, amik nem nyerték el a nagyérdemű szeretetét.


Idén, a Boldogasszony csipkéje fantázianevű torta lett az ország tortája és a Kicsi gesztenye a cukormentes győztes. Az előbbit Tóth Norbert, dunaföldvári, míg a másikat a szegedi Gyurics László cukrászmestereknek köszönhetjük.

Hogy mi is az a Boldogasszony csipkéje? Nem más, mint a málna népies neve. Boldogasszony, a magyarok védőszentje, Mária, a csipke pedig a málna levelének a mintázatázata. 

Mercs Emesével, a Mákvirág cukrászda tulajdonosával beszélgettünk az ország tortáiról.
A Boldogasszony csipkéje igazán izgalmas hisz, főként a málna, roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringuegekkel (lánykori nevén, habcsók) és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
Az összes rétegében megtalálható a gyümölcs, egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.
A beszélgetés során felvetettem, hogy ahány cukrászda, annyi féle torta ugyanazzal a névvel, de mégis mind más. Emese szerint ez azért lehetséges, mert vannak, akik, főleg a költségek csökkentése miatt, kicserélték a minőségi alapanyagokat más,  kevésbé drága, gyengébb minőségű, kényelmi termékre. Például nem mindegy, hogy rendes tejszín, vagy növényi tejszínszerűség kerül a süteménybe. A minőségi alapanyagok, és a minőség szinten tartása nagyon fontos, ezt az országtortánál elméletileg folyamatosan ellenőrzik, de ez egy elhivatott cukrásznál elvi kérdés kellene, hogy legyen. Mi úgy látjuk, hogy szerencsére egyre többen ismerik fel azt, hogy kifizetődőbb egy minőségi hozzávalókból készült, nem” lebutított” süteményt megenni, ami lehet, hogy drágább, de például ízesítő paszta helyett igazi gyümölcsöt tartalmaz, és ízélményben is sokkal többet ad, és hosszútávon az egészségünket sem romboljuk vele olyan szinten. 

A beszélgetés után azon gondolkodtam, hogy ezt is kicsit megmagyarosítottuk és, ha valaki épp egy nem eredeti receptúra szerinti sütit kóstol, akkor nem igazán érti, hogy miért is ez lett az ország tortája. Ez nem tesz igazán jót a cukrászoknak sem, főleg azoknak, akik betartva a szabályokat igenis tejszínnel, minőségi alapanyagokkal készítik a süteményeket.

Kicsit olyan ez, mint a Mekis hamburger és egy fine dining hamburger közti különbség. Lehet 300 forintért enni egy gyorséttermit, de azért az meg sem közelíti egy rendes burger ízét.

Így van ez a sütikkel is. Érdemes olyan cukrászdát választani, ahol tudjuk, hogy minőségi alapanyagokból készítik a remekműveket. Igaz, kicsit zsebbe nyúlósabb, de higgyétek el, megéri!

És, hogy milyen a torta? Krémesen lágy, roppanós, olyan hmmmm, zamatos, nyári kerteket idéző, illatos. A leheletnyi bazsalikom izgalmas ízorgiát eredményez a málnával, nem túl gejl édes, inkább friss, üde. Igazán méltó egy ország születésnapját megünnepelni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!