A lecsó olyan nekünk, mint az olaszoknak a paszta, a spanyoloknak a paella és még sorolhatnám. Ahány ház, annyi lecsó és ahány blogger, annyiféle lecsó.
Szerintem a lecsónak nincs igazán receptje, vagy csak én szoktam úgy csinálni, hogy nincs két egyforma lecsóm. Az alap kb ugyanaz, de szerintem ez az egyik olyan étel, amit úgy igazán érzéssel lehet csinálni, illetve, a “mi van a kamrában” elv alapján.
Annyi mértéket szoktam tartani, hogy 1 paprikához 2 paradicsomot teszek, de ez sincs kőbe vésve. És az sincs, hogy hogyan is kezdek neki. Van, amikor kockára vágom a szalonnát, van, hogy kakastaréjt sütök belőle. Most kezdjük azzal, hogy kockára vágom. Ha kisült a zsírja, akkor jöhet bele a felkockázott hagyma. Ilyenkor megsózom, majd ha már szépen sül, akkor hozzádobom a felcsíkozott paprikát. Jöhet ismét egy pici só. Amikor félpuhára főtt, akkor hozzádobom a feldarabolt paradicsomot. Van, aki meghámozza a paradicsomot, én nem szoktam. Összerottyantom, sózom, egy pici cukrot teszek hozzá, és borsot. Ha nem annyira paradicsomos, akkor egy kis sűrített paradicsommal ízesítem. És itt jön az a rész, ami szerintem meghatározza a lecsókat. Én elfőzőm a levét, majd tejfölt keverek hozzá és ismét rottyantok rajta. A végén egy leheletnyi petrezselyemzöldet dobok hozzá.
Az én drága apám anno a szalonna mellé kolbászt is pirított és a tejfölt összekeverte felvert tojással és úgy teljesedett ki az ő lecsója. Ha olyanom van, akkor a paprikát csak picit megpárolom, Majd felöntöm egy kis vízzel és rizst szórok hozzá amikor a rizs és a paprika majdnem puha akkor hozzáteszem a paradicsomot és végül a tejfölt.
Úgyhogy a lecsónak nálam annyi arca van, ahányszor nekikezdek. Viszont vannak nagyon szuper bloggertársaim, akik profibbak ebben és rendes receptekkel örvendezettnek meg bennünket.
Réka egyből két receptet is összedobott, egy sima és egy gerslis változatot:
Linda egy igazán extra lecsóreceptet osztott meg az olvasóival:
Íme a nokedlis változat Tünde konyhájából:
Egyszerű recept:
A legkedveltebb, legfinomabb magyar specialitás: Az egyszerű és tökéletes lecsó
Egy gazdag, ínycsiklandó változat:
Extra változat, amit tutira érdemes kipróbálni:
Két eltérő recept ugyanazon bloggertől:
Úgyhogy lecsóra fel! Kíváncsi vagyok, nektek melyik verzió a nyerő!?