Kenyér aszalt paradicsommal, bazsalikommal

Szó mi szó rákattantam a sütisütős műsorra. Egyrészt nyálcsorgatva néztem, milyen sütik készülnek a műsorban, másrészt nyálcsorgatva néztem  Paul Hollywoodot, ahogy a kenyérről beszél. Na jó, igazából a molylepkék szárnycsapásairól is tarthatott volna előadást, akkor is néztem volna. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy egyszer nekem biza el kell kezdeni kenyeret sütni.

Kb 15 éve van egy kenyérsütő gépem, de pont kenyeret soha nem sütöttem benne, csak 1-2 alkalommal, viszont nagyon jó kalácsot sikerül benne rittyentenem, de a kenyér valahogy nem az igazi. Egy mezei gázsütőm van, csak akkor légkeveréses, ha a ventilátort arra irányítom, szóval semmi alsó-felső sütés. Ez rettentett el mindig a kenyérsütéstől. 

Aztán Hollywood méltó vetélytársat kapott Szabi a pék személyében a magyar sütis műsorban. Így tehát Szabi költözött be az estéimbe. A Debrecziener Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóján pedig megtörtént a nagy találkozás. 

Az ország pékje olyan lelkesedéssel beszélt a szakmájáról, a kenyerekről és péksütikről, hogy azonnal elkezdtem bújni a netet receptekért. 

De nem ám olyan sima snassz kenyeret választottam, hanem egy aszalt paradicsommal, bazsalikommal készült kenyeret. 

A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. 

Amikor már szép a tészta, egy órára meleg helyre rakjuk, liszttel megszórva, konyharuhával letakarva. 

Itt jön egy nagyon fontos lépés. Semmiesetre se vegyük fel a telefont a gyereknek és ne mondjunk igent arra, hogy értük megyünk! Ne, légyszi ne tedd! Én megtettem. Az egy óra pihenés végül két óra lett. 

Amikor letelt az egy óra (vagyis nálam a 2), lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, olyan kis helyes cipót formálunk belőle, egy éles késsel megirdaljuk.

180 fokos sütőben, 30-35 percig sütjük. Itt álljon még egy trükk. A kelt tésztáknál én a kis semmilyen gázsütőmbe alulra szoktam rakni egy tepsiben vizet, ami picit kárpótolja a kelt tésztát a luxussütő hiányáért. Na ez a kenyérnél is működik Szabi elmondása szerint, úgyhogy a tepsi víz, most is bekerült. 

Amikor megsült, én egy pici vizet fröcsköltem a tetejére. Az illata frenetikus, az íze pedig mennyei és ropogós a héja. 

Úgyhogy tessen kenyeret sütni, nem nagy ördöngösség, csak az időre kell figyelni. 

Tovább a blogra »