Különc Királylány

Szamár vagyok ha szamarat ettem?

Két napot tölthettem Hajdúszoboszlón. Bár csak egy ugrásra van tőlem, mégis jó rég jártam itt. Valahogy él a fejemben az a kép, hogy a német nyugdíjasok paradicsoma, mit keresnék én ott (hacsak nem, valami gazdag német nyugdíjas következő férjet).

Hajdúszoboszló fő vonzereje a fürdőkomplexum, mely a híres gyógyfürdőből, az Aquaparkból, a strandból és a 2010-ben megnyitott Aqua-Palace Élményfürdőből áll. A fürdőkomplexum szolgáltatásaival egész évben felejthetetlen élményt kínál a gyógy- és üdülővendégek, valamint a kis- és nagy-gyermekes családok számára. A legnagyobb fürdőkomplexum széles e hazában.

A két nap alatt rájöttem, hogy Hajdúszoboszló már nem a nyugdíjasok városa, több annál, fiatalodik, fiatalos. Különleges éttermek, a Mirage, a Nelson mind mind felfedezésre vár, egy jó étkezés még Debrecenből is megér pár perc autózást.

Bár a Hotel Béke, kívül belül a 80-as éveket idézi, a kaja isteni. Főleg a képviselőfánk, ami kihagyhatatlan, ha az éhes vendég valami extrával kívánja megkoronázni az ebédjét.

Mi épp a Bioétel és Borfesztivál idején csöppentünk a nyüzsgő kisváros életébe. Számtalan kulináris kaland várt ránk. Az ide látogatók a szatmári töltött káposztától a híres óriáspalacsintáig sokféle tájegységre jellemző ételt megkóstolhatnak, térhetnek haza apró vásárfiákkal.

IMG_8904IMG_8906IMG_8910IMG_8908IMG_8912IMG_8915IMG_8918IMG_8920
< >

És hogy hogy is jön a cikkbe a szamár? A Virágoskút biogazdaságba látogattunk el. A gazda, Rózsa Péter a tiszta a vegyszerektől mentes biogazdálkodás megszállottja. A Balmazújváros melletti Virágoskúton 25 hektárnyi területen folyik biodinamikus módszerek segítségével zöldség és fűszernövények, szántóföldi növények termesztése. A gazdaság mellett egy különleges hangulatú csárdában fogadják a vendégeket. A rendezvényeknek és esküvőknek helyet adó épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre kezdte tervezni, majd a neves építész halála után tanítványa, Dósa Papp Tamás álmodta papírra. A Rege a csodaszarsvasról című mennyezeti festményt Makoldi Sándor készítette, a 12 tartóoszlopot Győri László és Tóth Zoltán faragta, a berendezési tárgyak egytől egyig kézművesek munkái.

Itt elsősorban a gazdaságban megtermelt élelmiszerekből főznek, amolyan, szaladjunk ki a kertbe egy kis fűszerért érzése van a vendégnek. A saláta itt tényleg idény jellegű, ami épp a kertben terem, abból kaptunk vegyes salátát.

A vacsora első körben meghökkentő elemeket tartalmazott, hiszen ettünk lóhúst, isteni finom házi készítésű sajtgolyókkal. A laktózérzékenyeknek nem kedvezett a vacsora, de meg kellett kóstolni a különböző sajtokat is és persze a főfogás a rántott szamár. Azt nem állítom, hogy minden nap ezt ennék, de volt annyira különös, mintha a tenger gyümölcsei közt kalandoztam volna.

IMG_8945IMG_8944IMG_8943IMG_8939IMG_8938IMG_893343519235_505695429907364_1864532748727746560_n43453363_711245255897434_4420588320539541504_n43426702_2254884868058543_1882529533576347648_n43412335_515032915636909_1883815352295489536_n43390811_862852097172378_7976483141802000384_n43328095_723281291359166_6114164873917104128_n
< >

Szoboszló tartogat meglepetéseket még annak is, aki a környéken lakik.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!