Két napot tölthettem Hajdúszoboszlón. Bár csak egy ugrásra van tőlem, mégis jó rég jártam itt. Valahogy él a fejemben az a kép, hogy a német nyugdíjasok paradicsoma, mit keresnék én ott (hacsak nem, valami gazdag német nyugdíjas következő férjet).
Hajdúszoboszló fő vonzereje a fürdőkomplexum, mely a híres gyógyfürdőből, az Aquaparkból, a strandból és a 2010-ben megnyitott Aqua-Palace Élményfürdőből áll. A fürdőkomplexum szolgáltatásaival egész évben felejthetetlen élményt kínál a gyógy- és üdülővendégek, valamint a kis- és nagy-gyermekes családok számára. A legnagyobb fürdőkomplexum széles e hazában.
A két nap alatt rájöttem, hogy Hajdúszoboszló már nem a nyugdíjasok városa, több annál, fiatalodik, fiatalos. Különleges éttermek, a Mirage, a Nelson mind mind felfedezésre vár, egy jó étkezés még Debrecenből is megér pár perc autózást.
Bár a Hotel Béke, kívül belül a 80-as éveket idézi, a kaja isteni. Főleg a képviselőfánk, ami kihagyhatatlan, ha az éhes vendég valami extrával kívánja megkoronázni az ebédjét.
Mi épp a Bioétel és Borfesztivál idején csöppentünk a nyüzsgő kisváros életébe. Számtalan kulináris kaland várt ránk. Az ide látogatók a szatmári töltött káposztától a híres óriáspalacsintáig sokféle tájegységre jellemző ételt megkóstolhatnak, térhetnek haza apró vásárfiákkal.
És hogy hogy is jön a cikkbe a szamár? A Virágoskút biogazdaságba látogattunk el. A gazda, Rózsa Péter a tiszta a vegyszerektől mentes biogazdálkodás megszállottja. A Balmazújváros melletti Virágoskúton 25 hektárnyi területen folyik biodinamikus módszerek segítségével zöldség és fűszernövények, szántóföldi növények termesztése. A gazdaság mellett egy különleges hangulatú csárdában fogadják a vendégeket. A rendezvényeknek és esküvőknek helyet adó épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre kezdte tervezni, majd a neves építész halála után tanítványa, Dósa Papp Tamás álmodta papírra. A Rege a csodaszarsvasról című mennyezeti festményt Makoldi Sándor készítette, a 12 tartóoszlopot Győri László és Tóth Zoltán faragta, a berendezési tárgyak egytől egyig kézművesek munkái.
Itt elsősorban a gazdaságban megtermelt élelmiszerekből főznek, amolyan, szaladjunk ki a kertbe egy kis fűszerért érzése van a vendégnek. A saláta itt tényleg idény jellegű, ami épp a kertben terem, abból kaptunk vegyes salátát.
A vacsora első körben meghökkentő elemeket tartalmazott, hiszen ettünk lóhúst, isteni finom házi készítésű sajtgolyókkal. A laktózérzékenyeknek nem kedvezett a vacsora, de meg kellett kóstolni a különböző sajtokat is és persze a főfogás a rántott szamár. Azt nem állítom, hogy minden nap ezt ennék, de volt annyira különös, mintha a tenger gyümölcsei közt kalandoztam volna.
Szoboszló tartogat meglepetéseket még annak is, aki a környéken lakik.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: